100 de ani de Romania – campanie Stirilor PRO TV, face o scurta analiza a anului 1918, an in care Romania cunoaste atat agonia si extezul.

In 1918 Romania se afla inca in Primul Razboi Mondia, iar rezultatele de pe front nu erau din cele mai bune.

Aflata intr-o situatie dramatica, cu jumatate de tara era cucerita de trupe germano-austriece, capitala tarii, Bucuresti sub ocupatie, iar familia regala refugiata la Iasi, Romania era la un pas de dezastru.

Vestea revolutiei bolsevice si evenimentelor din Rusia ajutau doar la inrautatirea situatiei pentru Romaniei.

Pentru ca amintim de Rusia, tot 1918, este anul in care Romaniei ii este confiscat atat tezaurul, dar si depozitele de munitie adapostite de Rusia.

Regina Maria descria situatia prin care trecea Romania ca fiind: „[…] O poveste plina de tradare si nebunie iresponsabila din partea marelui aliat si de neputinta de a ne salva din partea celorlalti aliati […]”.

In acelasi an Romania scapa de sub ocupatie, trupele romanesti reincep ofensiva pentru recapatarea tarii, iar mai tarziu, are loc Marea Unire, motivul intrarii in Primul Razboi Mondial.  O mare adunare populara, la Alba-Iulia, declara unirea Banatului, Crisanei, Maramureșului si a Transilvaniei cu Regatul Romaniei din care faceau deja parte Basarabia si Bucovina.

Pentru a afla mai multe informatii vizionat video-ul realizat de Stirile PRO TV.

Sursa: Stirile PRO TV